Workshop The 30 Secret Breaths

Ademhaling en levenskracht

De ademhalingsworkshop heeft grote invloed op mijn energie. Ik voel hoe de levensstroom plaatsen in mij bereikt waar ik tot nu toe met mediteren vaak niet geraakte. Bevrijdend! Joost helpt om de 30 ademhalingen als een ritueel in te bouwen in je leven. Een aanrader voor iedereen!
— Alexandra Vandenbussche, psycholoog

Het cruciale belang van aardmagnetisme, lichaamsbewustzijn en ademhaling voor je gezondheid en algemeen welzijn.

Levensenergie en ademhaling

Als rode draad in deze workshop leer je op zo’n manier ademen dat je maximaal levenskracht (in de oude wijsheidstradities Prana, Ki of Chi genoemd) laat doorstromen in heel je lichaam. Je komt er achter hoe je je energieveld oplaadt met aardekracht en met kosmische, opladende energieën. Het effect van enkele minuutjes prana-ademhalingsoefening is dat je de storende omgevingsenergiën (niet alleen van elektrotress, maar ook de effecten van te veel blootgesteld zijn aan geluiden, beelden, emoties van anderen, etc.) gemakkelijk kan laten afvloeien, dat je voelbaar beter in je vel zit en dat je vitaliteit een stevige boost krijgt

Krachtige, eenvoudige lichaamsoefeningen

De ademhalingsoefeningen en de korte theoretische gedeeltes wisselen we af met een mix van aandachts-, rek- en strek-, visualisatie-, rug- en oogbeweginsoefeningen uit verschillende tradities, waaronder hatha yoga, kriya yoga, Tibetaanse yoga, Taoïstisch energiewerk (waaronder Chi Gong) en Kashmir Shaivism. De oefeningen, in tijdsduur variërend van 30 seconden tot 6 minuten, helpen je om je energie te focussen, om je aandacht op te frissen en om je energiedoorstroming (weer) voelbaar te maken. Ze bevorderen in hoge mate de mentale en lichamelijk conditie.

Principes die aan de basis liggen van de oefeningen

De oefeningen zijn gebaseerd op bepaalde manieren van je uitrekken, van ademen, van het tijdelijk afsluiten van energetische poorten in het lichaam waarlangs dikwijls energie wegvloeit en van het activeren van meridianen door zachtjes te kloppen op bepaalde lichaamsdelen.

De ‘30 geheime ademhalingen’

De ’30 secret breaths’ uit de taoïstische traditie vormt de kern van de oefeningen. Het is een heel krachtige reeks oefening, die bestaat uit 6 verschillende lichaamshoudingen waarin je op een specifieke manier ademt. Tijdens het ademen sluit je een aantal energetische poorten, waaronder de energiecentra in de buurt van je sluitspier (perinemum), je nekspieren, je verhemelte en je plexus solaris. Op die manier laat je de levenskracht maximaal binnenstromen en doorwerken in heel je lichaam en energieveld. Op 6 minuten tijd geven de oefeningen je een boost op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.
Toen in de zestiger jaren van de vorige eeuw Mao Zedong, leider van de toenmalige communistische partij in China, zich ontpopte tot een steeds meer totalitair despoot, besloot hij om nog verder te gaan in zijn ‘zuivering’ door alle oude spirituele tradities (waaronder het Taoïsme, het Confucianisme en verschillende vormen van sjamanisme) in de kiem te smoren. Op dat moment hebben enkele Taoïstische leraars besloten om de 30 secret breaths ook aan te leren aan westerlingen, om de traditie veilig te stellen. Joost Vanhove heeft deze oefening leren kennen toen hij in 1984 in India verbleef in Herakhan, aan de voet van de Himalaya.
Net zoals de andere oefeningen die je meekrijgt, zullen vooral ook de 30 secret breaths je voor de rest van je leven vergezellen als trouwe bondgenoten om je vitaliteit en je energie doorstroming op peil te houden.

Praktische tips voor de workshop

Omwille van de subtiliteit van de materie die aangeboden wordt tijdens deze workshop is het belangrijk dat de trainer iedereen kan zien en alle vragen kan beantwoorden.
De mogelijkheid om een workshop van die aard online aan te bieden is al een toegeving. Daarom wordt deze sessie NIET opgenomen en vragen we iedereen om op tijd aanwezig te zijn, ofwel live of online.

Alles wat Joost Vanhove brengt kadert in een grotere visie en context. Dat maakt het zo waardevol en dat geeft ook veel vertrouwen. Zelf ben ik bijzonder geïnteresseerd in alles wat de pineal gland kan activeren. De pijnappelklier is onze connectie met de Bron. Door verschillende malen de oefeningen te doen tijdens de workshop kan je meteen aan de slag. Heel dankbaar.
— Geert Vandewalle, Bachelor in de verpleegkunde